статия

Петър Чухов х Свободата

   Повечето от вас сигурно знаят кой е Петър Чухов, но ако не сте сред тях, то благородно ви завиждам, защото ви предстои да се запознаете с един от видните ни съвременни поети. Нека обаче не звуча като побъркан фен от самото начало, а започна както подобава - с кратка обща информация.
   Бърза справка с wikipedia ще ви запознае с биографични факти и професионални изяви, но аз ще резюмирам само някои за по-лесно. Името на Чухов се свързва с българския принос към хайку поезията, като е съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина - двуезичният сборник “Различна тишина”. Също така превежда от английски и няколко години води страницата „Муха в аптечката“ в „Литературен вестник“ за хайку и свързаните с него кратки форми. Участник е в много литературни мероприятия в страната и чужбина, преподава в множество академии, а от 2017 и в “Заешката дупка”, където го срещнах за първи път. Бил е член на журито в не един конкурс за литература у нас, сред които “Славейковата награда”, “Южна пролет” и множество конкурси за хайку.
   Извън всичко това е автор на 15 книги, като по-нататък ще спомена и любимите си. Носител е на толкова дълъг списък с награди, че дори няма да опитвам да го поместя тук и е бил част не от една, а от цели десет (може би дори повече) рок групи. Ако все още не сте заинтригувани можете да напуснете блога. Всъщност да речем, че се шегувам, защото първо искам да прочетете поне едно негово стихотворение.
  • 'Сбогуване с Нарцисизма', Петър Чухов (ИК 'Жанет 45')
   Вече можем да продължим нататък. Впрочем това стихотворение е поместено в стихосбирката му със същото име - “Сбогуване с нарцисизма” (ИК “Жанет 45”, 2015г.), която макар е една от най-актуалните му, е първата, която имах аз. Разбира се след срещата ни бързо се обзаведох с още няколко, като дори успях да се докопам до първата му - “Градината на слабата реалност” (Фонд “ДГ”, 1995г.), която си заслужава да издирите.
  • 'Градината на Слабата Реалност', Петър Чухов (Фонд 'ДГ')
    Любима обаче ми е стихосбирката му от 2017г. - АДICTED (Жанет 45), която не само отнесе няколко национални награди, но и получи голям отзвук в медиите. С впечатляващото си въведение и минималистична корица, няма как да не я грабнете от секцията за поезия поне от любопитство. 
  • 'АДDICTED', Петър Чухов (ИК 'Жанет 45')
   Както вече споменах, запознах се с Петър Чухов в академия “Заешката дупка” (впрочем проучете я, дело е на талантливата Рене Карабаш и ежегодно бълва млади таланти), където бях курсист, а той се оказа мой лектор и по-късно дори се съгласи да стане редактор на една книжка с поезия, която самоиздадох през 2018.
   При тези близки срещи успях да си изградя впечатления за човека, който стои зад фактите от Wikipedia и открих не само вдъхновение, но и нещо, което ми е трудно да опиша. Въпреки това, ако мога да използвам само една дума за да съм по-ясен, тя би била “свобода”. А това качество е фундаментално за един артист. Свободата да твориш без да се ограничаваш от очакванията и страховете си и без да се съобразяваш с околните, свободата да бъдеш себе си независимо от всичко и свободата като абсолютното качество за един творец. Затова реших, че най-добрия начин да обясня това си усещане е просто да попитам самия Петър Чухов какво са за него тези разновидности на свободата.

   Свободата да твориш отвъд желанието за признание и внимание.

   “За мен творчеството е начин да се свържеш с външния и вътрешния си свят. Да общуваш с другите (другото) и със себе си. Схващано в най-широк смисъл, творчество е и самото живеене. И там има авторитети, критици, награди (външни и вътрешни). Хора, които ни оказват или отказват внимание. Така че в най-общ смисъл свободата да твориш е свободата да живееш. Или обратното.”

   Свободата да изваждаш на показ най-дълбоките си усещания.

   “Според мен човек започва да усеща свободата, когато осъзнае ограниченията си. Страховете идват именно от тях. А фантазиите са начин на преодоляването им. Затова творчеството (не само в прекия смисъл, но и като създаване/измисляне на собствения живот, както споменах) е най-мощния източник на усещане за свобода.”

   Личната ти философия за свободата и това да бъдеш най-автентичното си аз.

   “Мисля, че човек е най-близо до себе си, когато не си задава въпроса кой е. Да живееш без непрекъснато да се самодефинираш, без да опитваш да се поставиш на точно определено място (места) в някаква координатна система (системи) означава да не възпираш безкрайността, която е наша същност. Като деца владеем тази безкрайност и нашето „аз“ е автентично. После започваме да я (го) губим. Затова най-трудното изкуство е да пораснеш и да бъдеш възрастен като непрекъснато пресътворяваш детето в себе си.”

   В заключение го помолих за обръщение към младите творци, четящи блога ми:

   “Младостта е вечност, която бързо ще свърши. Творчеството (в най-широк смисъл) е единственият начин да я запазим. Да си творец означава да си (вечно) млад.”

Книгите на Петър Чухов можете да откриете в повечето книжарници в страната, както и в официалния сайт на издателсто "Жанет 45":

Author


Avatar

Daniel Margnov

Обичам книги с неочакван край, мистерии, фантастика и психо-трилъри. Интересни са ми философията, човешката психика, вярата и митологиите. Пиша поезия, проза и всичко между тях. Понякога се захващам с ревю на книга или музикален проект, а понякога просто коментирам цитати, или разтягам някакви мои мисли, за да ги разбера по-добре.