статия

Чудовищата на Jesse Kanda

   Сигурно се питаш “какво по дяволите е това на корицата?” Когато за пръв път видях чудовищата на Джеси Канда и аз реагирах така. Въпросното създание с черни рога обаче, се оказа обложката на мой любим музикален албум (Mutant 2015; Arca) и провокиран от онова особено любопитство към гротеското, побързах да разбера повече. Оказа се, че познавам и други изображения на Канда без дори да подозирам. Колаборирал е както с FKA Twigs върху обложката на LP1, така и с Björk по визуализации към албума ѝ Utopia и, въпреки че тези проекти му печелят популярност сред артистичните среди, той не се превръща в mainstream артист, защото за да бъде разбран се налага човек да е готов да надникне отвъд ужаса.
  • FKA Twigs - LP 1
  • FKA Twigs - LP 1
  • FKA Twigs - LP 1
  • FKA Twigs - LP 1
  • Björk - 'Utopia'
  • Björk - 'Utopia'
  • Björk - 'Utopia'
   Джеси Канда (Jesse Kanda) е роден в Япония, но израства в Канада, което бележи творчеството му с мултикултурни влияния и мотиви. Той твори в сферите на визуалните изкуства и музиката, където често съчетава красота и гротеска, като засяга темите за живота, смъртта, свободата и болката.
   Лично аз приемам изображенията, които създава като прозорци към един друг свят, където материята се оформя според различни от нашите физични и биологични закони. Именно това чудато измерение Канда описва като терариум за собствените си емоции и страхове, където поставени веднъж може да ги наблюдава отстрани, да ги опознава и да се учи да живее с тях. В това защитено пространство безформените усещания еволюират и откриват своя форма, в която да дишат и пулсират извън създателя си - гротески, толкова живи и истински, че сякаш могат да бъдат докоснати.
   Подобно на Виктор Франкенщайн, Канда съживява своите чудовища, но с разликата, че те не навлизат в нашата реалност, а остават там - в своето безопасно измерение. Това е задължително, защото макар и деформирани и ужасяващи, са крехки и деликатни, на ръба на съществуването, където само пасивния наблюдател може да задоволи воаьорските им нужди.
  • 'Like Posion' by Jesse Kanda
  • 'Slow' by Jesse Kanda
   Чрез визуалното изкуство Канда трансферира вътрешния си свят в нашата реалност, като го превръща по скоро в галерия на своята душевност, отколкото в дискусия с обществото. Красотата е еволюирала от пасивните граници на естетичното в несъвършенството на живото, като няма за цел да задоволява очакванията на наблюдателя, а да бъде такава каквато е.
   Ще попиташ - какво може да вдъхнови нещо подобно? Отговорът предпочитам да получиш от самия творец:

Най-големият ми страх, оформил и голяма част от този, който съм днес, е да не бъда разбран; което само по себе си е вид самота - усещането, че не принадлежиш никъде. Това състояние е често срещано при хора като мен - дете на родители от различна раса и култура. Това е и част от причината да гравитирам около фантастичните светове в изкуството, видео игрите, музиката и т.н. Винаги съм бил впечатлен от хората, които ги създават. Светове, в които принадлежа и не могат да ми бъдат отнети - именно това ме вдъхновява.

Image Caption

Jesse Kanda

Dazed Magazine

   Израствайки в Япония, Канда се сблъсква с творци като Hayao Miyazaki, Yoshitaka Amano, Matsumoto Taiyo, които разпалват интереса му към фантастичното и мангата. Също така още в крехка възраст попада на една особена фото книга, в която открива разтърсващи фотографии, съдържащи последиците от атомните бомби. Тази случка бележи съзнанието му и допринася за създаването на богатия свят от деформирани и обезобразени фигури в бъдещото му творчество.
   Освен изображения, Канда създава и своя музика, в която ужасяващият сюрреализъм от изображенията се прехвърля. Там е популярен под псевдонима Дуун Канда (Doon Kanda) и подобно на чудовищата му, мелодиите също търсят своя форма. Музиката разпада и изгражда, еволюирайки в електронни шедьоври, които по-скоро създават усещания, отколкото да носят конкретни послания. Това е особено важен момент при навлизането в такъв тип музика - осъзнаването, че целта ѝ е да накара слушателя да съпреживее емоция, която не би могъл да изпита в реалността.
    Трудно е да се дефинира стила на музиката му. Все пак ако трябва да опитам бих я поставил в нейно фантастично пространство между пост-грайм футуризма и електро-дарк уейв или малко по-поетично - между нашият свят и този на сънищата. Тази стилистика, която се заражда още в първото му EP “Heart” (2017), се изгражда цяла приказна реалност в “Luna” (2018) , за да придобие абсолютна завършеност в първия му студиен албум “Labirynth” (2019).
Чуй части от "Luna" и "Labyrinth":
   Канда е многопластов артист, който познава всяко кътче в себе си, грижи се за всяка емоция и усещане и ги подрежда прилежно за да създаде място, в което да се чувства завършен. Той определя артистичността като подсъзнателен импулс, който веднъж уловен от съзнанието може да бъде превърнат в изкуство. Това осъзнаване му позволява да се води от вътрешните си усещания, които сравнява с тези на дете, определяйки себе си като “възрастният, който трябва да свърши техническата работа.”
   Като заключение ще поместя едно обръщение на Канда към младите артисти, част от интервюто му за Dazed Magazine:

Полагаш усилия за да кажеш своята истина и това е невероятно ценно, дори да не постигаш резултатите, които другите привидно постигат. Опитай да се наслаждаваш на работата си. Всичко ще бъде наред. Опитай да се фокусираш върху красотата в хората и в света. А ако ума ти стане непокорен съсредоточи се върху дишането си и простора около себе си. Опитай да разпознаеш собствените си негативни модели на мислене и се освободи от тях. Колкото по-дълбоко навлизаш в себе си, толкова по-универсален ще е светогледа ти. “Талантът” няма значение в изкуството - ако отделиш достатъчно време ще береш плодове за усърдието си. Нормално е да имаш съмнения и страхове - просто продължавай напред и ги превръщай в красота.

Image Caption

Doon Kanda

Dazed Magazine

Източници:
“BandCamp Daily” article by Joe Muggs
“Dazed Magazine” article by Jessica CANJEMANADEN

Author


Avatar

Daniel Margnov

Обичам книги с неочакван край, мистерии, фантастика и психо-трилъри. Интересни са ми философията, човешката психика, вярата и митологиите. Пиша поезия, проза и всичко между тях. Понякога се захващам с ревю на книга или музикален проект, а понякога просто коментирам цитати, или разтягам някакви мои мисли, за да ги разбера по-добре.